Έχω πολλές καινοτόμες ιδέες! Θέλω να κάνω κάτι δικό μου! Μπορώ;

FPower
FPower
Published in
6 min readMay 14, 2018

by Envolve Entrepreneurship

Μια ιδέα μπορεί να ακούγεται πολύ καλή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα οδηγήσει σίγουρα σε μια επιτυχημένη επιχείρηση. Για να συμβεί αυτό, το πρώτο βήμα στο ξεκίνημα της διαδικασίας είναι η σύνταξη ενός καλά τεκμηριωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου (business plan).

Συμβουλές σύνταξης Επιχειρηματικού Σχεδίου

Μάθε τον ανταγωνισμό σου.
Κατά τη διαδικασία σύνταξης του επιχειρηματικού σχεδίου, σιγουρέψου ότι γνωρίζεις πολύ καλά τους υπόλοιπους «παίκτες» στον κλάδο που θα δραστηριοποιηθεί (ή δραστηριοποιείται) η επιχείρησή σου, καθώς και το «κενό» που έρχεται να καλύψει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρεις τα σημεία που σε διαφοροποιούν προς το καλύτερο σε σχέση με αυτούς.

Σε ποιον απευθύνεται το Επιχειρηματικό Σχέδιο;
Θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να προσαρμόζεις κάθε φορά το Επιχειρηματικό σου Σχέδιο, αναλόγως με τον αποδέκτη. Για παράδειγμα, αλλιώς θα το παρουσιάσεις σε έναν ιδιώτη επενδυτή και αλλιώς σε ένα Venture Capital fund ή μία τράπεζα. Θα πρέπει επίσης, να προσαρμόζεται ανάλογα και με τις εκάστοτε συνθήκες στην αγορά που δραστηριοποιείσαι.

Γίνε ο αυστηρότερος επικριτής του Σχεδίου σου.
Το μόνο σίγουρο είναι, ότι σε όποιον παρουσιάσεις το Επιχειρηματικό σου Σχέδιο, θα προσπαθήσει να βρει τα σημεία στα οποία αυτό υστερεί. Έχοντας αυτό κατά νου, γίνε ο πρώτος που θα κάνει το «Δικηγόρο του Διαβόλου», σε μια προσπάθεια να στηρίξεις όλες σου τις προτάσεις και προβλέψεις με αποδείξεις και άρρηκτα επιχειρήματα. Και προπάντων, μη διστάζεις να μιλήσεις για αυτό σε ανθρώπους (ιδιαίτερα υποψήφιους πελάτες) ώστε να πάρεις το ανάλογο feedback εγκαίρως, πριν ξοδέψεις χρόνο και χρήμα σε λάθος κατεύθυνση ή λάθος στιγμή.

Στηρίξου στη λογική.
Θα πρέπει να είσαι ρεαλιστής/ρεαλίστρια στο τι είναι εφικτό να εφαρμοστεί και στο τι είναι ουτοπικό. Μια εξαιρετική ιδέα η οποία όμως δε μπορεί να εφαρμοστεί δεν αποτελεί καλή βάση για ένα Επιχειρηματικό Σχέδιο.

Συχνή αναθεώρηση.
Η διαδικασία σύνταξης του Επιχειρηματικού Σχεδίου είναι συνεχής, σε αντίθεση με αυτό που θεωρούν πολλοί επιχειρηματίες. Πρέπει να χαρακτηρίζεται από ευελιξία, ώστε να υπάρχει και σωστή διοίκηση προς την κατάλληλη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξη ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου σου επιτρέπει να εντοπίσεις ευκαιρίες και προκλήσεις χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, γεγονός που το καθιστά απαραίτητο. Η διαδικασία αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος να κάνεις μια εκτεταμένη έρευνα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου, προτού χρειαστεί να αρχίσεις να ξοδεύεις χρήματα για να διορθώσεις λάθη που μπορεί να παρουσιαστούν στην πορεία.

Στην αξιολόγηση μίας νέας επιχειρηματικής ιδέας, προσπαθούμε να καταλάβουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν πρόκειται για μία καλή startup που θα εξελιχθεί σε μία βιώσιμη, επιτυχημένη επιχείρηση. Αυτό που εντοπίζουμε άμεσα, είναι η αντίληψη και οι στόχοι της ομάδας για την επιχειρηματική τους ιδέα, για το εμπορικό κενό που έρχονται να καλύψουν, τη διαφοροποίησή τους από τον ανταγωνισμό, αλλά και την ικανότητα να εντοπίσουν τα σημεία που η ομάδα τους έχει αδυναμίες και την πρόθεσή τους να την καλύψουν με τα κατάλληλα πρόσωπα.

“Η πεποίθηση ότι πρέπει να φυλάσσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα σαν επτασφράγιστο μυστικό είναι παρωχημένη. Μέσα από την συζήτηση και την τριβή μπορεί μία εταιρεία να εξελιχθεί και να διευρύνει το δίκτυό της.”

Μία επιτυχημένη startup θα πρέπει να πορεύεται με εξωστρέφεια και συνέργειες και να αφουγκράζεται τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις της παγκόσμιας αγοράς. Στο παρελθόν, συζητούσαμε με επιχειρήσεις στο χώρο των Social Media και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η παγκόσμια σκηνή έκανε μεταβολή στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), την Εικονική Πραγματικότητα (VR) και την Blockchain τεχνολογία.

Είναι επιτακτικό λοιπόν να είμαστε όλοι σε επαφή με την κοινότητα, να μοιραζόμαστε τις ιδέες και τα προβλήματά μας χωρίς αναστολές και περιορισμούς. Η πεποίθηση ότι πρέπει να φυλάσσουμε την επιχειρηματική μας ιδέα σαν επτασφράγιστο μυστικό είναι παρωχημένη. Μέσα από την συζήτηση και την τριβή μπορεί μία εταιρεία να εξελιχθεί και να διευρύνει το δίκτυό της. Άλλωστε, κατά τη δημιουργία ενός προϊόντος/υπηρεσίας θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας την παγκόσμια αγορά. Καλή η Ελλάδα και το μέγεθος τα εγχώριας αγοράς, αλλά με χαμηλό ταβάνι και περιορισμό στο κοινό που μπορούμε να απευθυνθούμε, σε μία εποχή που η τεχνολογία έχει κάνει τη διείσδυση σε νέες αγορές, πιο εύκολη από ποτέ.

H Ομάδα

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός την «ομάδα». Όλα ξεκινούν από την ομάδα! Οι άνθρωποι πίσω από μία εταιρεία είναι αυτοί που κάνουν πάντα τη διαφορά. Είναι αυτοί που αναλαμβάνουν την υλοποίηση της ιδέας και την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο. Ο καθένας φέρνει μία ξεχωριστή, προστιθέμενη αξία και όλοι μαζί συνθέτουν ένα σύνολο το οποίο αφουγκράζεται τις εξελίξεις αλλά και τις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις της αγοράς, προσαρμόζεται και βελτιστοποιεί το παρεχόμενο προϊόν ή υπηρεσία, επανασχεδιάζει τους στόχους και τον δρόμο προς την επίτευξή τους και, τελικά, επιτυγχάνει το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Ο δρόμος προς την επιτυχία, ωστόσο, δεν είναι ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Απαιτείται συστηματική και σκληρή δουλειά από όλους, ενώ τις περισσότερες φορές η υπομονή αλλά και η ευελιξία, αποδεικνύονται ως οι κρισιμότερες αρετές που χαρακτηρίζουν τους ιδρυτές και την ευρύτερη ομάδα μίας startup εταιρείας. Αξίζει λοιπόν να επενδύσετε πραγματικά στην εύρεση των κατάλληλων συνεργατών και τη δημιουργία ουσιαστικά μίας οικογένειας, όπου μαζί θα αντιμετωπίσετε όλες τις προκλήσεις στα ιδιαίτερα απαιτητικά, πρώτα στάδια, μέχρι να έρθει η πρώτη πώληση, αλλά και να ξεπεράσετε το σημείο όπου τα έσοδα θα είναι πλέον περισσότερα των εξόδων (Break Even Point). Αντιλαμβανόμαστε επομένως, ότι η ομάδα είναι το Α και το Ω σε μία επιτυχημένη startup. Είναι αυτή που θα εμπιστευθεί πρώτα το νέο εγχείρημα, θα αναλάβει το δύσκολο ρόλο του σχεδιασμού και της εκτέλεσης, αλλά παράλληλα θα αποτελέσει κοινωνός του οράματος της εταιρείας.

Η καλή επικοινωνία, επίσης, είναι απαραίτητη για μια αποτελεσματική συνεργασία. Τα μέλη μιας ομάδας πρέπει να μοιράζονται τις σκέψεις, τις απόψεις και τις ιδέες τους. Έτσι, μπορούν να καθορίζουν ένα σαφές σχέδιο για το πώς θα επιτύχουν τους στόχους τους ως ομάδα, ενώ παράλληλα είναι διακριτό το τί συγκεκριμένα προσφέρει ο καθένας. Αυτό, τους παρέχει μια σαφή κατεύθυνση και τους δίνει έναυσμα να στοχεύουν συλλογικά.

Το “Network”

Κλείνοντας, πρέπει να τονιστεί και η σημασία της δικτύωσης, τόσο τοπικά, όσο δε -πολύ περισσότερο- και διεθνώς. Η ανάπτυξη της εταιρείας και η διάδοση της λύσης που προσφέρουμε, θα έρθει πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, όταν δουλεύουμε συστηματικά στην κατάλληλη προώθηση μέσω ενός στοχευμένου δικτύου που δημιουργούμε γύρω μας. Το πάθος και ο επαγγελματισμός μας είναι τα εργαλεία και χρησιμοποιώντας τα, θα πετύχουμε μία ευρύτερη αναγνώριση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, καταφέρνοντας τελικά την ανάπτυξη των εργασιών μας.

Ακόμα κι όταν βρισκόμαστε σε συζητήσεις με υποψήφιους επενδυτές, θα πρέπει να εξετάζουμε όλες τις πιθανές συνεργασίες, έχοντας κατά νου όχι μόνο το ύψος της πιθανής οικονομικής ενίσχυσης, αλλά και υπό το πρίσμα του δικτύου και των επαφών διεθνώς, στις οποίες θα αποκτήσουμε πρόσβαση με την είσοδο του εκάστοτε επενδυτή στην εταιρεία μας. Αυτό είναι κάτι που συνήθως δεν αποκτάται με χρήματα και παίζει σχεδόν πάντα σημαντικότερο ρόλο από το ύψος των εισερχόμενων κεφαλαίων, στην επίτευξη των νέων στόχων για ακόμα πιο ταχεία ανάπτυξη, που δημιουργούνται μετά από μία είσοδο ενός νέου επενδυτή-μετόχου.

www.envolveglobal.org

Το Envolve Entrepreneurship είναι ένας νέος, παγκόσμιος οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, που ενσωματώνει τα πρώην Ελληνικό και Αμερικανικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award και American Entrepreneurship Award) και δεσμεύεται να προσεγγίσει περισσότερες διεθνείς κοινότητες, που έχουν ανάγκη από υποστήριξη.

To Envolve Entrepreneurship, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο δράσης, εκτός από τα βραβεία, παρουσιάζει επιπρόσθετα και δύο νέους πυλώνες στήριξης, που αφορούν την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιχειρηματικών εργαλείων προς νέους επιχειρηματίες, προκειμένου να διευκολύνει την προσπάθειά τους στην πορεία υλοποίησης των ιδεών τους.

Τα εργαλεία αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου, την προετοιμασία για την παρουσίαση μίας ιδέας σε επενδυτές, αλλά και την υλοποίηση μίας επιχειρηματικής πρότασης.

Φέτος, με την έναρξή του 6ου ετήσιου διαγωνισμού, ως Envolve Award Greece 2018, ο αριθμός των επιχειρήσεων — ιδεών που θα βραβευθούν θα υπερδιπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις 10. Οι νικητές θα λάβουν χρηματοδότηση, καθοδήγηση και επιχειρηματική υποστήριξη.

Οι αιτήσεις για το Envolve Award Greece 2018 έχουν ξεκινήσει, ενώ προτάσεις μπορούν να υποβληθούν από ιδιώτες, ομάδες και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την 31η Μαΐου.

Μάθε περισσότερα σχετικά με το Envolve και τους νέους πυλώνες υποστήριξης της επιχειρηματικότητας που προσφέρει στο www.envolveglobal.org.

Ακολουθήσέ το #FPower:

--

--

FPower
FPower
Editor for

Empowering Female Leaders of Greece | #FPower